Taitokeskus Joutsa

Taitokeskus Joutsan toimitiloihin kannattaa tulla pistäytymään aina silloin tällöin, vaikkei olisi asiaakaan! Kutomo, kurssitilat, näyttelytila ja Taito Shop tarjoavat aina värikästä nähtävää!

Kutomosta voi löytää jonkun kivan loimen, johon innostuu osallistumaan, ja voi heti varata vapaan itselle sopivan kudonnan ajan. Voi myös silmäillä, onko tullut jotain uutta kivaa materiaalia myyntiin. Paikan päällä voi ilmoittautua myös suoraan kursseille ja napata mukaansa asiakaslehden.

Taito Shop tarjoaa kauniita kotimaisia käsityötuotteita ja kaunis paketointi on ilomme.

Kudonnan ja käsityön neuvonta

Toteuta oma suunnitelmasi! Joutsan ja Saarijärven Taitokeskuksissa voit itse valmistaa persoonallisia tekstiilejä. Kangaspuissa on valmiit perusloimet. Vakiona on mm. eri levyisiä mattoja ja muita kalalankaloimia, jotka soveltuvat helppojen sisustustekstiilien valmistukseen. Varaa kudonta-aika käsityökeskuksesta. Mattoa varten tarvitset aikaa 1-3 päivää. Saat yksilöllisen opastuksen ja arvion kustannuksista ja tarvittavasta ajasta. Kutomoiden päivämaksu on 7 €.  Lisäksi maksat käyttämistäsi materiaaleista. Voit myös käyttää omia materiaaleja.

Tekemisen iloa

Taitokeskuksissa on tarjolla valtakunnallinen Tekemisen iloa ¬-mallisto. Mallisto uusiutuu kausittain ja tarjoaa tuotteita sisustukseen, viihtymiseen ja hyvään oloon.

Tiedustelut:

Joutsan käsityökeskus, Jousitie 38, p. 050 413 1008taitokeskus.joutsa[at]taitokeskisuomi.fi

Taitokeskuksen talon historiaa

Lähteet:
Musikka, Matti (toim.): Joutsan kirja. Joutsan kunta ja seurakunta, Jyväskylä 1976.
Mäkelä, Riitta: Museoviraston alueinventointi: Joutsa. 1988, julkaisematon.
Saarijärven kunnantupa:
Tammivuoren pukimo:

Joutsan kirkonkylä on alkanut rakentua kirkon ja Joutsensalmen välille muodostuneen Jousitien varrelle. ”Raitinristillä” tarkoitetaan Jousitien ja Myllytien risteystä, joka oli vielä 1950-luvulla Joutsan liike-elämän keskus, sillä sen ympärille nousi mm. pankit, osuuskaupat, kirkko seurakuntatiloineen ja Kuntalan talo. Raitinristin tienoo oli siis henkisten, hallinnollisten ja kaupallisten toimintojen ydin. Myllytie ja Jousitie ovat olleet Joutsan päätiet.

Jukola sijaitsee ”Raitinristillä” eli Jousitien ja Myllytien kulmassa osoitteessa Jousitie 38. Se rakennettiin vuonna 1940 suojeluskunnan taloksi ja vihittiin käyttöön 7.1.1941. Jukolassa toimi suojeluskuntatoimisto ja majoitustiloja. Jukolan alkuajoista muistuttaa yhä ulkoseinään kiinnitetyt muistokyltit, joista toinen kertoo suojeluskunnasta ja toinen siitä, että Joutsan nuoret miehet kutsuttiin Jukolassa talvisotaan. Sotien jälkeen vuonna 1946 suojeluskuntatoiminta täytyi lopettaa ja tuolloin Joutsan kunta osti Jukolan kiinteistön.

Vuosikymmenten aikana Jukolassa on toiminut mm. elokuvateatteri, matkahuolto, kukkakauppa, kansalaisopisto, kunnan vapaa-aikatoimistot, poliisi ja pienoisröntgen. Kirjasto toimi Jukolassa vuodet 1955–2004. Taito Keski-Suomen toimitilaksi se tuli vuonna 2005.

Henkilökunta

Anna-Liisa Liukkonen

toiminnanohjaaja

050 4131008

050 3207784

taitokeskus.joutsa[at]taitokeskisuomi.fi